Därför bör du veta mer om UV-glas innan du handlar

09 maj 2022 jonas olsson

editorial

Kul att du vill lära dig mer om glas! Eller är du bara ute efter att få tag i marknadens bästa UV-glas? Klicka in på https://miritglas.com/se/produkt/kvartsglas/ då, så kommer du direkt till en bra leverantör. Men läs gärna vidare först, så du vet mer om vad du tänker köpa.

Det kan nämligen vara bra att kunna flasha med lite kunskaper om produkten när det är dags att förhandla om priset. Om du vet vad du pratar om har du ett mycket bättre förhandlingsläge. Vilket kan vara rätt bra eftersom glaset det handlar om kostar en hel del mer än vanligt glas.

UV-glas eller kvartsglas?

För det första är det inte UV-glas du ska be om, utan kvartsglas. Även känt som kiseldioxidglas. Säkert är en av dina första frågor: Varför är det så dyrt med kvartsglas? Och då är svaret: För att det behöver hettas upp till 2000 grader Celsius i tillverkningen.

Fatta hur producentens elräkning ser ut! Det går inte heller att använda en vanlig glasbruksugn för att göra det här glaset. Dessutom är kvartsglas rätt besvärligt att jobba med, och tar längre tid att få fram än vanligt glas. Men det är det verkligen värt.  

 

UV glas

 

UV-glas skyddar inte mot UV-strålar

Om du av någon anledning behöver just kvartsglas, så finns det inte så många alternativ. Glaset tål temperaturer långt över 1000 grader Celsius, släpper igenom både UV-ljus och IR-ljus och kan formas efter en mängd olika behov. Några exempel är rör, stänger och plattor. Dessutom kan det levereras både transparent och matt. 

Det finns dock en viktig sak som du som sökt på “UV-glas” behöver känna till. Det här är alltså inte ett glas som skyddar mot UV-strålning. Tvärtom. När du besöker https://miritglas.com/se/produkt/kvartsglas/ lär du se ord som “god genomsläpplighet” eller “hög transmission”. Detta betyder att UV-strålar lätt går igenom glaset. 

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning