Vill du ha tag på en högvakuumpump, finns det utmärkta sidor på internet för att hitta det du söker. Den mesta informationen om dessa produkter och användning är på engelska, eftersom det är internationella forskare som besöker en sådan hemsida. Mycket av akademiska texter av teknisk typ är inte ens översatta till svenska, förmodligen för att alla i branschen talar samma språk och för att det inte ska bli missförstånd och översättningsfel. High vacuum pumps är det som gäller att leta efter. Engelska är lite av teknikens språk, jämförbart med vad latin betyder för läkare.

 

Pumparnas uppfinnare

Om du vill skaffa High vacuum pumps, vet du förstås vad man har dem till och att de sänker trycket, istället för att som en kompressor höja det. Den första kolvluftpumpen uppfanns av tysken Gustav von Guericke. Det gjorde han på 1600-talet, och sedan har olika sorters pumpar tillkommit under århundradena. Kvicksilverpumpen kom på 1800-talet och vattenstrålpumpen kom under nästa sekel. Nutidens teknologi har gjort ännu fler produkter och funktioner möjliga, och du hittar lätt det du söker på internet. Vill man hänga med i den senaste utvecklingen, tittar man där.

 

Böjda rotorblad som snurrar

Turbinen med böjda rotorblad sitter i pumphuset på högvakuumpumpen. Vill man inte ha en oljesmord pump, utan vill ha oljefri luft, finns det bra alternativ. Exempelvis väljer man då lager som är magnetiska och som inte kommer i kontakt med turbinen. Då behöver man inte heller smörja pumpen. Oljefri luft är till exempel eftersträvansvärd i laboratoriemiljö, men även hos tandläkare och i andra miljöer där allmänheten vistas.

De nyheter som finns uppdateras löpande på en hemsida, så man har alltid senaste och mest aktuella sortiment framför ögonen när man söker på internet. Produktbeskrivningar och studentlitteratur är som sagt oftast på engelska, och det finns också mycket branschinformation att hämta på en hemsida för proffs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *