Husmanskost – prisvärd mat för alla i Stockholm

21 juni 2022 william eriksson

editorial

Internationellt kök i all ära. Men inget slår väl den svenska husmanskosten? På senare tid har det traditionellt svenska köket fått ett stort uppsving i restaurangbranschen, och många restauranger väljer att specialisera sig på just husmanskost i Stockholm. Ett etablissemang som restauranghubertus.se är inget undantag.

Du som undrar vad som egentligen är riktig svensk husmanskost, kan använda menyn på https://www.restauranghubertus.se/ som en första guidning. Där hittar du ett utmärkt urval av alla de rätter som Sverige kan stoltsera med som sina alldeles egna. Eller, hur var det med det där nu igen?

Svenskt är inte alltid särskilt svenskt

Köttbullar, till exempel, anses ibland som det svenskaste som finns. Även utomlands är “Swedish meatballs” ett erkänt begrepp. Men att påstå att de skulle vara särskilt ursvenska är att ta i. Köttbullar omskrevs för första gången i tryckt text i Sverige år 1754, i Kajsa Wargs berömda kokbok. Inte direkt i landet sedan tidernas begynnelse, med andra ord.

I själva verket hävdar många seriösa källor att köttbullarna kom till Sverige från Turkiet, med hjälp av kung Karl XII. Hans arv i den svenska historien har blivit ifrågasatt många gånger, men det där med köttbullarna har ingen försökt beskriva som ett misslyckande i alla fall. Mums!

 

Husmanskost Stockholm

 

Modern husmanskost – billigt och vanligt

I dag har dessutom många moderna barnfamiljsrätter börjat räknas som husmanskost. Makaronilåda och korv anses av en del vara en del av den svenska husmanskosten, trots att makaronernas italienska anor torde vara obestridliga. Frågan är alltså hur man bäst definierar “svensk husmanskost”.

Frågar du Wikipedia-sidan om vad som räknas till den svenska husmanskosten, får du svaret att det handlar om billig mat som av tradition äts i Sverige. Och det säger ju sig självt, att det som står på den menyn kommer ändra sig över tid. I dag kan med andra ord en pizza Margherita mycket väl räknas till den svenska husmanskosten. 

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning