I Stockholm kan man hitta en och annan klockbutik

28 april 2021 jonas olsson

Det var förr en stor skillnad på klockor och ur. I dagligt tal kallas även armbandsur, fickur och smycken i form av ett ur för klocka nuförtiden. Googlar man på klocka kommer man dock till allt annat än ett litet behändigt armbandsur. Det kommer istället upp en stor samling stora tunga och religiösa klockor från hela världen. I rättvisans namn ska det väl sägas att det även syns en del små handklockor som det går att ringa i när det gäller att kalla på folk inom bekvämt avstånd. 

Med klocka menades förr, och i viss mån även nu, en klocka som man ringde i. Dessa kom så småningom att användas inom kyrkan och spela en stor betydelse när man skulle kalla till dop, bröllop, begravning eller gudstjänst. Beroende på religion och tradition låter man klockringningen spela över socknen så att alla kan höra, även de som bor mer fjärran än nära.  

 

 

Historiens vingslag mot dagens digitalisering 

Ett armbandsur är en accessoar som bärs runt handleden. Från början var det som ett smycke men med tiden har det blivit en vän att ha med på livets färd. Klockan innehåller all slags information man kan behöva. Vid träning kan man få tabeller som visar hur mycket man tränar och hur mycket man har kvar att göra. Den räknar steg, kalorier, andetag, hur mycket man står och hur mycket man går. 

Har man en önskan om att hitta en riktigt fin klocka kan man uppsöka en klockbutik i stockholm. Det allra första armbandsuret tillverkades åt Napoleons syster och året var 1810. Sedan dess har det hänt en del på marknaden. Från att ha varit ett smycke som skulle pryda en kvinnas handled, till att vara något som man kan synkronisera tid med. Slutligen en produkt som håller koll på vartenda steg och andetag man tar.

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning