Installera värmepump i Stockholm

29 mars 2021 jonas olsson

Både som bostadsrättsförening och småhusägare kan man spara mycket pengar genom att investera i en värmepump. Men det är viktigt att man först ser över andra energibesparande åtgärder så att man även sänker sin förbrukning av värme. Inte sällan försvinner mycket av husets värme ut genom dåliga fönster och genom att renovera eller byta dessa kan man ofta spara mycket energi. En värmepump är en stor investering men den betalar sig alltid. 

Dessutom anses värmepumpen vara miljövänlig då den hämtar energi från naturen runt omkring huset. Genom att också låta pumpen drivas av grön el, eller med hjälp av solceller på taket, kan man göra ännu mer gott för miljön. Vilken pump som passar huset bäst beror på planlösningen, men också miljön runt omkring huset har betydelse. I Stockholm där marken är bergig fungerar ofta bergvärmepumpen bra, men även en luft-vattenvärmepump kan passa.

 

En bergvärmepump kan ge mycket energi året om

Självfallet kan man även behöva ta hänsyn till ekonomi då man investerar i en värmepump, även om den också innebär att värdet på fastigheten ökar. En bergvärmepump är den pump som kostar mest. Detta beror på att själva installationen är mer komplicerad eftersom man först måste borra en energibrunn. 

Men en bergvärmepump påverkas heller inte av årstiderna och kan alltid leverera den energi man behöver, även vid riktigt låga minusgrader. Detta gör att bergvärmepumpen passar riktigt bra för lite större hushåll och flerfamiljshushåll.

 

 

Det lönar sig att jämföra priser

Vill man installera en värmepump stockholm kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från några olika företag och jämföra priser. Självfallet får man också hjälp med att hitta den värmepump som matchar huset och hushållet bäst. Är det en bergvärmepump man ska installera är det bra om ett och samma företag kan utföra både borrningen av energibrunnen och installation av värmepumpen.

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning