Låssmed arbetar med viktiga uppgifter

30 november 2021 william eriksson

editorial

Många känner igen sig i känslan av att gräva i fickan efter sina nycklar och känna paniken stiga. “Har jag tappat nycklarna ute?” “Har jag glömt nycklarna på jobbet?” “Är nycklarna inlåsta i lägenheten?” I bästa fall ligger nycklarna kvar där de ska, men i värsta fall har man blivit utelåst eller tappat nycklarna någonstans. Då måste man ringa till en låssmed som kan öppna upp dörren akut. De har ofta jour och kan rycka ut när som helst under dygnet.

Man blir inte bara av med nycklarna dagtid, därför är det så viktigt att låssmeder har jour och kan komma när det behövs, även på natten. Man har sällan planerat att tappa nycklarna och det är alltid en stressig situation när det väl händer. En låssmed arbetar bland annat med att låsa upp dörrar när folk blivit av med sina nycklar, men de gör också en hel del annat. De tillverkar också låscylindrar och kopierar nycklar åt sina kunder. 

image

Specialister inom flera olika kunskapsområden

En låssmed kan även hjälpa till med att byta lås om man tappat sina nycklar eller blivit bestulen på nycklarna och är rädd att någon ska veta var man bor och försöka använda nyckeln för att ta sig in. Har man haft ett inbrott behöver en låssmed också laga eller byta ut låset. Det bästa är att ringa en låssmed så fort som möjligt eftersom det är en relativt allvarlig situation.

Se och lär dig ett hantverksyrke genom att vara lärling

Man kan utbilda sig till låssmed eller gå bredvid som lärling. Numera förändras arbetsuppgifterna till att inkludera porttelefon, larminstallation och andra säkerhetsåtgärder, så det kräver mer än att bara arbeta med händerna. Man måste även vara kunnig när det gäller det tekniska. Som i alla traditionella hantverksyrken kan man erhålla ett mästarbrev som bevis på sin kompetens efter utbildningen.

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning