Lastpallar i plast – är de bättre eller sämre än lastpallar i trä

21 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Lastpallar i plast – är de bättre eller sämre än lastpallar i trä

Funderar du på att använda plastpallar i ditt företag men är osäker på om det är rätt val? Debatten mellan trä- och plastpallar har pågått under en längre tid, så det är viktigt att jämföra båda alternativen och fatta ett välgrundat beslut. Det här blogginlägget tar en närmare titt på hur varje typ av material presterar när det gäller lastkapacitet, kostnadseffektivitet, hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet, återvinningsbarhet och mycket mer. I slutet kommer vi att ha en bättre förståelse för vilket alternativ som verkligen är bättre – trä- eller plastpallar. Så läs här om du är i färd med att köpa lastpallar.

När det gäller lastkapacitet har träpallar oftast en fördel jämfört med plastpallar. Träpallar kan bära tunga laster och är särskilt användbara för transport av stora föremål som möbler och apparater. Vikten på en enskild träpall kan variera från cirka 25 kg till så mycket som 1 000 kg, beroende på storlek och konstruktionsmaterial. Plastpaletter är å andra sidan lättare och kan bära upp till en maxvikt på cirka 500 kg.

När det gäller kostnadseffektivitet är träpallar i allmänhet billigare än plastpallar. Detta beror på att trä är ett billigare material och därför minskar kostnaderna för tillverkning, lagring och frakt. Men träpallar har har en kortare livslängd än plastpallar och måste bytas ut oftare.

lastpallar

Hållbarhet spelar roll

När det gäller hållbarhet är plastpallar mer motståndskraftiga mot slitage än träpallar. Träpallar kan lätt spricka och splittras på grund av hantering, väderlek eller till och med skadedjur, medan plastpallar är mindre benägna att drabbas av skador under transport.

När det gäller hållbarhet och återvinningsbarhet har plastpallar en klar fördel jämfört med träpallar. Plastpallar kan återvinnas och återanvändas flera gånger, medan träpallar bara kan användas en eller två gånger innan de kastas som avfall. Detta gör plastpallar till det mer miljövänliga alternativet.

 

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning