Så upptäcker du om det finns mögel i ditt hus

17 augusti 2021 Cecilia Olsson

Som husägare är det viktigt att se till så att inomhusmiljön är så bra som möjligt och att bostaden är trygg att vistas i. Ett vanligt problem i svenska hem är mögel, något som kan både förstöra själva byggnaden i sig men även ställa till det rent hälsomässigt för de som bor och vistas i bostaden. Mögel kan uppstå på grund av vatten- eller fuktskador som inte blivit åtgärdade korrekt eller i rätt tid. Det kan även komma från dåliga levnadsvanor såsom att man inte vädrar ur hemmet regelbundet eller inte använder fläkten vid matlagning.

Tecken på ett pågående mögelangrepp

Mögel trivs i fuktiga miljöer och det är därför viktigt att se till att hålla fukt borta från bostaden. Det finns både synligt och dolt mögel, det förstnämnda kan man se i form av gröna, svarta, bruna eller vita fläckar/märken på väggar eller i taket någonstans i sin bostad.

Dold mögelsvamp kan man däremot inte se med blotta ögat eftersom de kan dölja sig bakom paneler, tapeter och dylikt. Detta kan man istället upptäcka genom att det börjar lukta unket eller att någon i hushållet känner något av följande symtom; huvudvärk, andningssvårigheter, trötthet eller andra allergiliknande symptom.

Med mögeltest kan man upptäcka problemet i tid

Har man minsta misstanke om att det kan finnas mögel i bostaden så bör man göra ett mögeltest. Genom att upptäcka angreppet i tid så kan man åtgärda problemet innan det växt sig riktigt stort. På mögel-test.se hittar man ett brett urval av mögeltester, vilket innebär att man kan finna det optimala testet för alla jobb. AGX MögelTest har tester både för synligt och dolt mögel som man antingen kan analysera själv eller skicka in till deras labb för analys. De strävar dessutom efter att kunna erbjuda de bästa priserna på samtliga av deras mögeltester.

 

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning