Saknar du fönster med spröjs?

31 mars 2021 patrick pettersson

I vår stressade tillvaro är det inte konstigt att folk drömmer sig tillbaka till gamla tider, då man bakade bullar, odlade pelargoner och sydde rutiga gardiner. Gamla tider, då man hade fönster med spröjs, är en symbol för idyll.

 Den lantliga stilen, allmogestilen, epokfönster, bondgårdsfönster eller helt enkelt retro, ja kärt barn har många namn, men man syftar på nostalgin då man tänker på tider som ibland kan upplevas som mindre stressfulla. Man ska dock inte glömma att folk fick slita hårt på landet, och vi har idag tillgång till många fler hjälpmedel som underlättar vardagen, och fönstren numera är i toppklass. 

 

Fönster som är lättskötta

Du kan få spröjsade fönster idag också, men nu håller de en betydligt högre standard och är fullt moderna. Du kan njuta av den hemtrevliga, gammaldags känslan i huset, men det du får är CE-godkända fönster med lågt u-värde, som både isolerar bra och är arbetsbesparande och lätta att sköta. Inget mer skrapande av färg, ingen målning behövs och inget kitt runt fönstren.

Det är numera tvåglasfönster med hög prestanda, de behöver inte delas och det kommer varken in damm eller flugor mellan rutorna. Träet är långsamt växande furu, och de allra flesta väljer också att ha aluminiumbeklädd utsida, vilket innebär att man bara behöver putsa fönstret som vanligt och torka av karmen med en trasa. 

 

 

Sidohängda spröjsade fönster

På sidohängda fönster sitter gångjärnen på sidan. Den vanligaste modellen är där det är två smalare fönster jämte varandra, som öppnas utåt i mitten. Det är ofta själva sinnebilden för fönster i stugan, där man har pelargoner i fönstret och hembakade kakor på bordet.

Drömmer du dig också tillbaka till gamla tider, ska du absolut kontakta ett företag som säljer kvalitetsfönster med garanti, men där stilen är retro. Titta på de olika modellerna, för det finns mycket att välja på.

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning