Snabbt och smidigt däckbyte i Tyresö

13 januari 2022 Lily Hansen

editorial

Att byta däck på bilen är inte det roligaste men ett måste om man vill kunna köra sin bil året om. Två gånger under en tolvmånadersperiod måste man skifta däck på bilen. Mellan den första december och sista mars ska vinterdäcken sitta på bilen om väglaget kräver detta. Är det is, snö, frost eller snömodd på vägen ska vinterdäck användas. Då väglaget kan variera mycket beroende på var man befinner sig i landet är det ofta lokalpolisen som bestämmer om det råder vinterväglag och om man måste ha vinterdäck.

Resterande tid av året ska man helst ha sommardäck. Men det finns egentligen ingen tvingande lag för detta och det är inte olagligt att köra med vinterdäck utan dubbar på sommaren. Fast det är inte att rekommendera då bilen blir betydligt säkrare att köra med sommardäck på våta vägbanor. Vinterdäck gör också att bilen drar mer drivmedel än nödvändigt och att det låter mer när man kör. Vilket kan vara tröttsamt om man kör långa sträckor.

 

image

 

Mycket som måste kontrolleras efter ett däckbyte

Det går att själv byta däck på bilen bara man är lite händig. Men det går betydligt snabbare att ta hjälp med däckbytet hos en däckverkstad. De har både rätt verktyg och hjälpmedel men också kunskap och erfarenhet. För att bilen ska bli säker att köra måste varje däck placeras på rätt plats. Däckdjupet måste också kontrolleras eftersom det är olagligt att köra med alltför slitna däck. 

Smart och smidig däckförvaring

Men för att bilen ska vara säker att framföra måste man också kontrollera däcktrycket och hjulinställningen efter däckbytet. Vid däckbyte i tyresö får man hjälp med detta då man lämnar bilen till en däckverkstad. Inte sällan kan man också lämna de däck man inte använder på däckverkstaden och låta dem förvara dem tills det är dags att skifta däck igen.

Fler nyheter

09 februari 2023

Brunnsborrning