I den otroligt emotionella Disney Pixar-filmen “Inside out” (Insidan ut) från 2015 fick vi ta oss in i 11-åriga Rileys huvud och se hur känslorna Glädje, Ilska, Avsky, Rädsla och Vemod samspelade med varandra. Filmen lärde oss dessutom en otroligt vacker läxa. När Riley och hennes familj flyttade till en ny stad och Riley tvingades kämpa emot upplevelser av ensamhet, övergivenhet och hemlängtan gjorde känslorna allt för att Riley skulle känna glädje och vara glad igen. Men istället skulle det visa sig att det var Vemod, det vill säga sorgen, som var viktigast av dem alla. Inside out lärde oss att sorgen har en funktion. Vi behöver tillåta oss att gråta, vara ledsna och sörja för att bli starkare och kunna gå vidare. 

 

En trygg plats för sorg 

Det är svårt att inte se sensmoralen från Inside out när man tänker på en begravningsbyrås arbetsuppgifter och vad begravningar betyder för dem som har förlorat en närstående. Begravningsbyrån gör allt att hjälpa dig organisera begravningen på ett så värdigt sätt som möjligt utifrån dina och den bortgångnes önskemål. De ser till att det blir en trygg plats för att känna just sorg, men också värme och kanske även glädje. Man släpper ut tårarna och sörjer tillsammans samtidigt som man tar avsked av någon man har älskat.  

 

Släpp ut känslorna 

Det går inte att komma ifrån att begravningar är fruktansvärt sorgliga och otroligt påfrestande att närvara på. Men som Vemod lärde oss är det nödvändigtvis inte dåligt. Det är bättre att låta sig släppa ut sina känslor, även om de är svåra och jobba. Det gör dig mer tillgänglig för dina känslor och du kommer i slutändan att må bättre. Fokusera på ditt sorgearbete och var tillsammans med dina nära, så kan en begravningsbyrå i malmö eller någon annanstans organisera allt med det praktiska inför begravningsceremonin.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *